Veliko spremanje Srbije 9. juna

Bez autora
May 28 2012

U okviru akcije “Očistimo Srbiju”, u subotu, 9. juna 2012. godine, treći put će se organizovati najmasovnija volonterska akcija čišćenja otpada širom zemlje – “Veliko spremanje Srbije”. Očekuje se da će ove godine u akciji da učestvuje najveći broj volontera do sada, dok je prošle godine u akciji učestvovalo 289.543 građanina koji su na 5.311 lokacija uklonili više od 150.000 kubnih metara otpada.Broj lokacija koje se čiste u akciji progresivno pada, smanjuje se broj deponija, jer je pokrivenost organizovanog odnošenja smeća porasla.

Veliko spremanje Srbije 9. junaMinistar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je danas da će, u okviru akcije “Očistimo Srbiju”, u subotu, 9. juna 2012. godine, treći put organizovati najmasovniju volontersku akciju čišćenja otpada širom zemlje – “Veliko spremanje Srbije”.

Ministar očekuje da ove godine u akciji učestvuje najveći broj volontera do sada, dok je prošle godine u akciji učestvovalo 289.543 građanina koji su na 5.311 lokacija uklonili više od 150.000 kubnih metara otpada. Broj lokacija koje se čiste u akciji progresivno pada, smanjuje se broj deponija, jer je pokrivenost organizovanog odnošenja smeća porasla, dodao je Dulić.

Prema njegovim rečima, od 2009. godine smanjen je i broj divljih deponija kojih je tada bilo više od 5.000, ali raste broj zaprljanih površina, odnosno mesta na kojima ima rasutog smeća koje će ove godine biti i prioritet za čišćenje. U poslednje tri godine pokrivenost organizovanog odnošenja otpada u Srbiji povećana je za 20 posto, odnosno na 80 procenata.

Do sada su se za učešće u akciji prijavili Vojska Srbije, Železnice Srbije i Putevi Srbije.

Minstar Dulić je pozvao građane, zaposlene u državnoj upravi, javna preduzeća, kompanije, škole, udruženja, organizacije i medije da se priključe akciji i prijave putem sajta Očistimo Srbiju ili na telefon 011/36 222 36. Pored toga svi zainteresovani ovde mogu da prijave i lokacije za čišćenje.

Ministar Dulić sa predstavnicima 33 nevladine organizacije, koje su dobile 21,6 miliona dinara iz budžeta, je potpisao Ugovore za sufinansiranje njihovih projekata za organizaciju akcije “Veliko spremanje Srbije”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik